Cursus nat scheren / scheren met het mes

Ik hoor het jullie al denken. Is dit het ei van Columbus?

Tja, want ik zie het overal om mij heen. Al die mannen die de klok hebben horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. Dat scheren voor het douchen bijvoorbeeld. Helemaal verkeerd. En dan maar klagen over dat de mesjes er zo snel doorheen gaan. Dat de huid zo ontstoken raakt. Opscheppen dat men zo’n zware baard heeft. Nee, iedereen weet van het mes en de spuitbus, maar van het verhaal van het verzachtende water heeft men nog nooit gehoord.

Ik leerde de kunst van het scheren van kapper Siebenga.

Kapper Siebenga was een legendarisch figuur in Rottum. Rond zijn 88e werd hij gelauwerd door de burgemeester, omdat hij 65 jaar kapper was geweest. We spreken eind jaren 80 of begin jaren 90. Ik kwam er graag, want ook al was de beste man niet altijd even optimistisch, hij knipte precies naar mijn smaak. Zijn prijs per knipbeurt liep met de jaren op naar ƒ7,50 en voor een paar euro meer kreeg je er een koekoeksklok, wandbord of zonnelamp bij, want de zaak deed tevens dienst als kringloopwinkel. Maar Siebenga zat ook altijd wel verlegen om een praatje. Dat maakte de contacten waardevol. Kapperspraatjes zijn normaliter immers vaak zo gekunsteld. Nee, ’t was quality time. En als er nog andere oude mannetjes waren aangeschoven eindigde ’t niet zelden in schunnige praat. Qua entourage waande je je er helemaal in de jaren 50. ’t Was een museumpje waardig geweest. Zo jammer dat de boel later is verkocht en verbouwd.

De kunst according to Siebenga

  • De haren moeten zacht worden van water. Om dat te bereiken moet je deze eerst ontvetten. Vooraf douchen / de baard wassen met zeep dus. Direct voor het scheren weer nat maken met warm water.
  • De scheergel of -schuim is bedoeld om de huid te beschermen tegen het mes. Het is de groene zeep op de glijbaan, maar het ontvet en verzacht de haren dus niet.
  • Scheer zo weinig mogelijk tegen de haarrichting in, want dat veroorzaakt ontstekingen.
  • Aftershave is bedoeld om infecties tegen te gaan na het scheren. Het gaat dus niet om het geurtje.

Al schrijvende bedenk ik dat mijn vader zich altijd overdag, tussen de zware boerenwerkzaamheden door scheerde. Even na de koffie of het middageten. Hij had nog zo’n ouderwetse set met kwast en hard blokje scheerzeep. Dat werkte anders, want scheerzeep ontvette ook. Tezamen met het hete water maakte dat de haren ook zonder wasbeurt al zacht. Mijn vader zou zich dus ook geen raad hebben geweten met een spuitbus. Is dit waarom hij en zijn generatie de kunst niet aan de mijne heeft overgedragen?

Ik knip mij overigens al jaren zelf, want ik was nooit zo gecharmeerd van de latere generatie kappers. Alleen vanuit dat tijdrovende aspect al. Het mèt afspraak nog op je beurt moeten wachten. Om vervolgens, getergd door gekriebel in de kraag weer thuisgekomen, te moeten vaststellen dat het toch wéér niet helemaal is wat je had besteld. Nee, jezelf knippen leert verrassend snel. En je kunt je er lekker in uitleven. Lekker onprofessioneel veel uitdunnen geeft je bijvoorbeeld zo’n aparte, door kenners als “vezelig” aangemerkte, organische look.

Bovenstaande tekst is vanuit goede bedoelingen geschreven.